Door de coronacrisis zitten de meeste kinderen thuis. Voor de leerkracht of pedagogisch medewerker betekent dit een enorme uitdaging want hoe zorg je dat kinderen toch door kunnen blijven leren? Ook ouders worden geconfronteerd met een geheel nieuwe situatie en hebben in meerdere of mindere mate te maken met het thuis opvangen en/of onderwijzen van hun kinderen.

Hoe hou je het leuk? Hoe zorg je dat de verveling niet toe gaat slaan? Hoe maak je het uitdagend? Allemaal vragen die bij deze situatie horen.

Ik heb daar geen antwoord op en helaas ook geen gouden oplossing, maar ik ken wel de kracht van de handpop. Hoe fijn is het voor kinderen wanneer ze in de filmpjes of online programma’s hun vriendje de klaspop terug zien? Hoe fijn is het als dat vriendje hen aanspreekt, spelletjes met ze doet en steeds weer met iets leuks komt? Voor mij persoonlijk staat het als een paal boven water dat ik mijn pop zou gebruiken, zeker nu.

Misschien heb je er wel ergens eentje liggen waar je nooit echt mee aan de slag bent gegaan of ben je iemand die al wel regelmatig met een pop werkt dan. Misschien staat het werken met een handpop al een poosje op je bucketlist. Tot welke groep je ook behoort; ik denk dat het nu een goed moment is om die pop er bij te pakken want deze coronacrisis is een uitgelezen kans om leuke dingen te gaan doen met de pop. En ik ga je daarbij helpen.

Morgen start ik met een reeks uitgewerkte activiteiten waarin de handpop de hoofdrol speelt. Ik ga je laten zien op welke manier je jouw pop een spel aan kunt laten bieden of een activiteit kunt laten doen. Deelnemers aan deze challenge krijgen van mij volledig uitgewerkte activiteiten die ze volledig kunnen kopiëren naar hun eigen pop toe.

De activiteiten die de pop aanbiedt zijn thuis uit te voeren door ouders of de kinderen zelf. Ik doe de activiteit met JaNee voor en jij doet het na met jouw eigen pop, dat is eigenlijk het hele idee. Als je dat nog een brug te ver vindt dan mag je natuurlijk ook JaNee’s filmpje gebruiken maar geloof me….makkelijker dan dit wordt het niet.

Deze situatie geeft velen van jullie de mogelijkheid om met je pop te oefenen zonder dat je je druk hoeft te maken over lastige vragen van de kinderen of reacties waar je je geen raad mee weet.  Ik ga je in dit blog een aantal tips geven over het maken van filmpjes en hoe je jezelf zoveel mogelijk buiten beeld kunt houden. Want ja, natuurlijk snap ik dat je jezelf niet zo nodig op beeld hoeft te hebben en het liefst alleen de pop ziet.

Wat heb je nodig om een filmpje te maken?

Ik werk zelf meestal met een compactcamera of mijn telefoon, beiden in combinatie met een statief.

Met de telefoon ziet dat er uit als hiernaast. Het kleine statief is licht en heeft buigbare pootjes zodat ik het in allerlei standen kan zetten en daarop is een speciale telefoonhouder geschroefd waar de telefoon in geklemd zit (beiden verkrijgbaar bij een camerawinkel). Statiefjes en houders zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Het is handig als de houder je telefoon zowel in de portretstand als in de landschapstand kan laten filmen. Een driepoot statief is handig omdat die op zichzelf kan staan en je dus geen hand kwijt bent om het ding vast te houden terwijl je aan het filmen bent. Je hebt beide handen nl. nodig voor de pop.

Je kunt ook kiezen voor een ‘gewone’ camera. Dan ziet de opstelling er zo uit. Ook weer een driepoot statief waarop de camera geschroefd kan worden. Een compacte camera voldoet prima is mijn ervaring. Een statief is wel noodzakelijk want zonder statief is het best lastig om de camera goed te richten. Als je geen statief hebt en je moet er nog een aanschaffen, kies er dan eentje waarbij je de camera zowel horizontaal als verticaal kunt bewegen (een zgn. 3 wegkop). Die zijn er al vanaf een paar tientjes.

Naast een camera heb je een plek nodig waar je je filmpje kunt maken. Ik heb in mijn kantoor een fantastische hoek om te filmen maar werk nu, door het coronavirus, thuis en heb daar die luxe niet. Thuis maak ik de filmpjes aan een tafel (je ziet hem op de foto’s) waarbij ik met mijn gezicht richting het raam zit en er achter mij een trapgat te zien is.

In mijn huis is dat de beste plek om te filmen, het licht op JaNee is daar het best en de achtergrond is relatief rustig. Probeer dus even verschillende plekken uit en kies de plek waar jouw pop het best tot zijn of haar recht komt. Gaat je pop aan de slag met materialen (een spel, kaartjes, een boek) kijk dan ook even hoe je dat het best kunt organiseren. Ik werk zelf graag aan een tafel en leg daar mijn materialen op klaar. Als ik op een stoel werk (zonder tafel) dan zorg ik dat de materialen die ik wil laten zien binnen handbereik liggen.

Als ik mijn plek heb bepaald en mijn camera heb klaargezet maak ik eerst een proefopname waarbij ik ga zoeken naar oogcontact. Draai het hoofd net zo lang tot jouw pop recht in de camera kijkt. Dat punt is belangrijk want dat maakt dat de kijker zich gezien voelt.

Hoe zorg je dat jezelf niet zo zichtbaar bent?

Ik werk vaak op de hoek van een tafel en stel de camera schuin op. De camera is dus gericht op JaNee en niet op mij.  JaNee zit vrijwel nooit in het midden van het beeld maar meestal in een hoek en heeft aan een kant behoorlijk wat lege ruimte naast zich. Aan de andere kant van haar zie je nog een stukje van mij. Ik trek een zwart vest of een zwarte trui aan om zo weinig mogelijk op te vallen.

De truc is om de camera net zo lang in te zoomen tot je vooral de pop ziet en de hoek van de camera net zo lang te draaien tot jezelf vrijwel weggevallen bent. Daarom is een statief met een draaibare kop ook zo handig.

Mocht er nou toch nog veel te veel van jezelf zichtbaar zijn dan kun je overwegen om een sjaal om je hoofd te draaien of met een hoofddoek te gaan werken.

Je wordt er vanzelf handig in

Hoe vaker je een filmpje maakt, hoe handiger je er in wordt. De belangrijkste tip die ik je hierin mee zou willen geven is: begin gewoon en wees een beetje lief voor jezelf met betrekking tot de eerste resultaten. Natuurlijk zijn die niet helemaal zoals je graag zou willen maar heee, dat maakt kinderen weinig uit. Zet je innerlijke criticus dus even uit en bedenk hoe stoer het is dat je dit aan gaat.

Mocht je, na het lezen van dit blog, nog vragen hebben, stel ze gerust.

Helen

Wil je vaker berichten van me ontvangen, zet jezelf dan op mijn mailinglijst. Alle nieuwe berichten komen dan automatisch in je mailbox terecht.