Online beginners cursus voor de kinderopvang

Basiscursus: je wilt het graag goed leren en bij het begin beginnen

Je hebt een menspop en had daar grootse plannen mee toen je die kocht, je wilde hem of haar gaan gebruiken in je groep en/of met een individueel kind, maar in de praktijk lukt het je niet om hem tot leven te roepen of te gebruiken zoals je voor ogen had.

Of misschien heb je nog geen handpop en wil je eerst zien hoe je daar mee zou kunnen starten omdat je bang bent dat hij vooral op de stoel of op de kast blijft zitten?

Dan is deze cursus iets voor jou want in deze beginnerscursus ga je stap voor stap aan de slag om van jouw pop een levendig en geloofwaardig wezentje te maken wat zich gedurende de cursus steeds meer gaat transformeren tot een heus hulpmiddel waarmee je fantastische activiteiten in de groep kunt ontplooien. Kinderen uitdagen meer te vertellen, mee te doen met een spelletje, te laten oefenen met zelfstandigheid, samen spelen, leren omgaan met zichzelf en de ander bijvoorbeeld. Of om thema’s en onderwerpen mee aan te kaarten of te introduceren, om een laagdrempelig vriendje toe te voegen aan je groep waarmee kinderen kunnen oefenen met het verleggen van grenzen of ander gedrag. Je ziet de mogelijkheden van de handpop, maar weet niet zo goed hoe je die ook echt kunt gaan benutten.

“De handpop als (pedagogisch) hulpmiddel in de kinderopvang” is een online cursus voor volwassenen die werken in de kinderopvang/BSO en/of de handpop willen gebruiken binnen de dagelijkse praktijk van de kinderopvang. In deze cursus ga je aan de slag met de basisvaardigheden rondom het tot leven roepen van je menspop. Je leert hem/haar bewegen, de handen gebruiken, geeft jouw pop een stem, laat hem/haar praten en denkt goed na over een karakter dat aansluit bij jouw pop en jouw situatie. Vervolgens ga je dit karakter ‘vertalen’ naar de kinderopvang. Je gaat nadenken over doelen die je wilt behalen, de pop introduceren binnen de groep en je verdiepen in verschillende manieren waarop je jouw pop voor kinderen interessant en uitdagend kunt maken (en houden).

Het draait dus om de basistechnieken, om het ‘hoe breng ik mijn pop tot leven?’ en daarna om het ‘op welke manier kan ik mijn pop inzetten om pedagogische doelen te bereiken?’

Ik ga je helpen om je pop eerst geloofwaardig tot leven te roepen en hem of haar een karakter te geven waarmee je uit de voeten kunt. En daarna gaan we dit verder uit bouwen, o.a. door hem of haar attributen te geven waarmee je jouw pop een plek kunt geven binnen je groep. Ik ga je ook na laten denken over de inhoud die je via jouw pop aan wilt kaarten. Hoe ga je dat doen? Wat heb je daarvoor nodig? Wat laat je aan het toeval over en wat ga je voorbereiden?

Jouw pop wordt niet vanzelf het gedroomde hulpmiddel dus je moet zelf ook echt aan de slag en gaan oefenen. Maar je doet dat in een omgeving waarin je je onder gelijkgestemden begeeft en Helen vragen kunt stellen. Je kunt een jaar lang gebruik maken van de online omgeving en de besloten deelnemersgroep.

Waar gaan de lessen over?

 1. Bewegingen van het hoofd: wat kun je met het hoofd uitdrukken en hoe doe je dat?
 2. Het lijf laten bewegen en de handen gaan gebruiken: hoe zorg je dat het mooi overkomt en waar zitten de beperkingen?
 3. Hoe geef je je pop een eigen stem en hoe zit het met emoties, hoe laat jouw pop die zien?
 4. Wie is jouw pop en wat kun je over hem/haar vertellen? Hoe vorm je zijn of haar karakter?
 5. Waar moet je voor opletten als je er net gaat starten met je pop in de groep?
 6. Waar wil je jouw pop voor inzetten, welke doelen wil je bereiken? Past het karakter dat je bedacht daar ook bij?
 7. Hoe introduceer je je pop, waar let je op tijdens de introductie en wat gaat je pop daarna doen?
 8. Hoe zorg je dat je pop niet saai wordt en altijd iets te vertellen heeft? Uit welke bronnen kun je putten?
 9. Hoe kun je jouw pop aan alle onderwerpen koppelen en wat zijn daarbij handige hulpmiddelen?
 10. Welke tips en trucs zijn handig om te onthouden?

Deze cursus is voor:

 • leid(st)ers
 • gastouders in de
 • kinderopvang
 • en BSO

die:

 •  jonge kinderen uit willen dagen tot (thema)activiteiten,
 • meer willen laten vertellen,
 • mee willen laten doen met een spelletje,
 • willen laten oefenen met zelfstandigheid,
 • samen spelen,
 • het leren omgaan met zichzelf en de ander,
 • etc.

Geen ervaring met de pop nodig

Het is een beginnerscursus, je hebt geen ervaring met een handpop nodig. Je hebt wel een handpop nodig. Dit kan elke handpop zijn die je al hebt en die je uit kunt gaan werken tot een karakter dat bij je activiteiten en je kinderen past. Je hebt ook een pc, laptop of tablet nodig. Het is mogelijk de lessen op een telefoon te volgen als je die ergens op kunt zetten zodat je je handen vrij hebt om te oefenen.

Geheel online

Bij deze online cursus log je in op de leeromgeving en staan de lessen voor je klaar in de vorm van filmpjes en opdrachten. Je bepaalt je eigen tempo en hoeft de lessen niet op vaste tijden te volgen. Deze vorm bestaat voor het grootste deel uit zelfstudie en hebt de mogelijkheid om vragen te stellen en om deel te nemen aan een besloten deelnemersgroep.

In totaal ben je zo’n 22 uur met de cursus bezig. De cursus wordt afgesloten met een deelnamecertificaat.

Prijs: €249,- p.p.

incl. de mogelijkheid om de lessen  terug te kijken,

 • incl. een jaar toegang tot de online leeromgeving,
 • incl. een jaar lang toegang tot de lessen,
 • incl. toegang besloten deelnemersgroep.

Starten met deze cursus

Je kunt elke werkdag beginnen met deze cursus. 

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Dit zeggen deelnemers over de online cursus:

Shopping Cart
Scroll naar top