Een veilig en vertrouwd  vriendje voor jouw kind

Kinderen spelen graag met poppen. Via poppen kunnen ze hun eigen belevingswereld naar buiten brengen, nieuwe leerstof eigen maken, oefenen met taal, spreekvaardigheid, sociale vaardigheden, conflicten en grenzen spelenderwijze verleggen. De pop wordt door kinderen als een veilig oefeninstrument ervaren; ze kunnen zich er makkelijk achter verschuilen en kunnen via de pop contact maken met anderen en de wereld om hen heen. Maar de handpop kan méér zijn dan speelgoed voor een kind. Ook voor jou als ouder en opvoeder kan de pop een prachtig hulpmiddel zijn.

Wanneer het jou, als volwassene lukt om de magie van de pop vast te houden, hem dus echt door de ogen van het kind te laten kijken en het vriendje te laten zijn dat gelijkwaardig is aan het kind, zal het kind vrijer gaan reageren, makkelijker antwoorden geven en kanten van zichzelf laten zien die het, om welke reden dan ook, niet zo snel laten zien.

De pop kan kinderen dan helpen om bijvoorbeeld grenzen te verleggen en nieuwe vaardigheden op te doen. Maar hij helpt jou ook om meer zicht te krijgen op wat er in jouw kind leeft. Vooral omdat de pop anders ervaren wordt. Het kind ziet de pop niet als iemand die iets van hem/haar verwacht en als je dat in stand weet te houden, zul je ervaren dat jouw rol als (groot)ouder een extra dimensie krijgt. 

Het ontstaat alleen niet helemaal vanzelf. Het begint met na te denken wat je precies met de pop wilt bereiken en in welke situaties je de pop in wilt zetten. Je kunt daarbij denken aan:

 • Jouw kind vindt het moeilijk om contact met anderen te leggen.
 • Jouw kind heeft moeite met zelfstandigheid.
 • Jouw kind is bang als het bijvoorbeeld naar de dokter moet.
 • Jouw kind slaapt moeilijk in of door.
 • Jouw kind heeft veel bevestiging nodig.
 • Jouw kind vertelt uit zichzelf weinig of niets.
 • Jouw kind is heeft vaak ruzie.
 • Jouw kind heeft moeite met veranderingen/nieuwe situaties.
 • Jouw kind wordt gepest en trekt zich in zichzelf terug.
 • Jouw kind heeft behoefte aan een ‘maatje’.
 • Jouw kind komt niet echt tot spelen.
 • Etc.

In de praktijk blijkt vaak dat een pop, die aanvankelijk voor een kind is aangeschaft, al snel een onderdeel van het hele gezin (en soms zelfs de hele familie) wordt. En dat het ook niet alleen het kind is dat met de pop speelt! Een handpop in de thuissituatie kan een prima hulpmiddel zijn om duidelijk te krijgen waarom een kind doet wat het doet en wat het nodig heeft om ander gedrag te gaan vertonen

Maar hoe doe je het? Hoe pak je het aan en hoe kom je tot een levendige- en geloofwaardige pop die jouw kind ook echt in beweging krijgt?

Laat me je helpen en ga snel en gericht aan de slag met jouw pop. Ik heb een beginnerscursus ontwikkeld voor ouders waarin je stap voor stap aan de slag gaat, die je gewoon thuis kunt volgen en waar je helemaal geen ervaring voor nodig hebt. Je hoeft namelijk geen groot speltalent te zijn om van een pop een prachtig hulpmiddel te maken. Bij een pop als hulpmiddel draait het veel meer om weten wat je aan het doen bent dan om de perfecte uitvoering. En dat ga ik je leren in deze cursus, als je wilt, starten we vandaag nog!

In deze cursus ga je jouw pop echt tot leven roepen. Je leert hem/haar bewegen, de handen gebruiken, geeft jouw pop een stem, laat hem/haar praten en denkt na over een karakter dat aansluit bij jouw pop en jouw situatie. Jouw pop wordt een vriendje dat jouw kinderen kan gaan helpen en ondersteunen. Je leert hoe je jouw pop interessant en uitdagend kunt maken (en houden).

Daarna ga ik je leren hoe je jouw pop in verschillende onderwerpen kunt betrekken zodat je via jouw pop hoort wat er nu eigenlijk in jouw kind(eren) leeft.

Waar gaan de lessen over?

 1. Bewegingen van het hoofd: wat kun je met het hoofd uitdrukken en hoe doe je dat?
 2. Het lijf laten bewegen en de handen gaan gebruiken: hoe zorg je dat het mooi overkomt en waar zitten de beperkingen?
 3. Hoe geef je je pop een eigen stem en hoe zit het met emoties, hoe laat jouw pop die zien?
 4. Wie is jouw pop en wat kun je over hem/haar vertellen? Hoe vorm je zijn of haar karakter?
 5. Waar moet je voor opletten als je er net gaat starten met je pop in de groep?
 6. Waar wil je jouw pop voor inzetten, welke doelen wil je bereiken? Past het karakter dat je bedacht daar ook bij?
 7. Hoe introduceer je je pop, waar let je op tijdens de introductie en wat gaat je pop daarna doen?
 8. Hoe zorg je dat je pop niet saai wordt en altijd iets te vertellen heeft? Uit welke bronnen kun je putten?
 9. Hoe kun je jouw pop aan alle onderwerpen koppelen en wat zijn daarbij handige hulpmiddelen?
 10. Welke tips en trucs zijn handig om te onthouden?

Deze cursus is voor:

 • ouders,
 • grootouders
 • en andere opvoeders

die:

 • hun (klein)kind(eren) uit willen dagen tot activiteiten,
 • het verleggen van grenzen,
 • willen weten wat er in het kind omgaat,
 • het kind een fijn vriendje gunnen,
 • het kind op een laagdrempelige manier willen laten oefenen met nieuwe vaardigheden,
 • etc.

Geen ervaring met de pop nodig

Het is een beginnerscursus, je hebt geen ervaring met een handpop nodig. Je hebt wel een handpop nodig. Dit kan elke handpop zijn die je al hebt en die je uit kunt gaan werken tot een karakter dat bij je activiteiten en je kinderen past. Je hebt ook een pc, laptop of tablet nodig. Het is mogelijk de lessen op een telefoon te volgen als je die ergens op kunt zetten zodat je je handen vrij hebt om te oefenen.

Geheel online

Bij deze online cursus log je in op de leeromgeving en staan de lessen voor je klaar in de vorm van filmpjes en opdrachten. Je bepaalt je eigen tempo en hoeft de lessen niet op vaste tijden te volgen. Deze vorm bestaat voor het grootste deel uit zelfstudie en hebt de mogelijkheid om vragen te stellen en om deel te nemen aan een besloten deelnemersgroep.

In totaal ben je zo’n 20 uur met de cursus bezig. De cursus wordt afgesloten met een deelnamecertificaat.

Prijs: €149,- p.p.

Incl. de mogelijkheid om de lessen  terug te kijken,

 • incl. een jaar toegang tot de online leeromgeving,
 • incl. een jaar lang toegang tot de lessen,
 • incl. onbeperkt toegang besloten deelnemersgroep.

Starten met deze cursus

Je kunt elke werkdag starten met deze cursus.

Dit zeggen deelnemers over de online cursus:

Winkelwagen
Scroll naar top