Project omschrijving

JaNee is één van de creaties waar ik het meest trots op ben, niet alleen op de pop an sich, maar vooral tot wat JaNee is uitgegroeid. JaNee ontstond naar aanleiding van een wens een programma met een handpop te gaan ontwikkelen waarbij een meisjespop de hoofdfiguur zou zijn en die meisjespop zou kinderen uit moeten gaan dagen hun grenzen aan te geven, ik wilde kinderen spelenderwijze leren op welke manier ze aan kunnen geven wat ze wel en niet willen.

Het idee ontstond toen ik nog juf was, ik zag dat veel ruzies tussen kinderen ontstonden doordat kinderen niet vertelden wat ze wilden (of niet wilden) en, als de frustratie hoog opliep, ook niet altijd even effectief reageerden. Ik zag tranen, boosheid en fysieke botsingen als gevolg van frustratie en vroeg me af of er een manier zou zijn om kleuters te leren dat ze ook gewoon kunnen zeggen wat ze willen. Als je zegt wat je wilt dan weet de ander dat en hoewel dat ook geen garantie is op nooit meer botsingen, tranen of boosheid, biedt het in ieder geval een opening tot met elkaar gaan overleggen. Of dat haalbaar was wist ik niet maar ik wilde het wel uitproberen en besloot daar een pop bij te gaan gebruiken.

Ik kwam er al snel achter dat het een meisjespop moest zijn, ik wilde assertiviteit en weerbaarheid aan een meisjes personage koppelen omdat dit minder voor de hand liggend was, ik wilde een sterk meisje, eentje die niet bang was om zich uit te spreken, die een heel duidelijk Ja en Nee kon laten horen, die vanuit een ik kon opereren, maar geen haaibaai was. Ik heb eerst geëxperimenteerd met een pop met knalrood haar uit de Living Puppets collectie en wilde dat eerst mijn ‘JaNee’ maken, maar heb dat idee laten varen toen bleek dat leerkrachten deze pop veel te uitgesproken vonden en bang waren dat kinderen haar eng of raar zouden vinden.

Omdat ik inhoudelijk met de pop aan de slag wilde en daar ook mijn eigen materiaal rondom wilde ontwikkelen heb ik ervoor gekozen om zelf een pop te ontwerpen en daar een oplage van te laten maken door Living Puppets. Ik heb daarbij een combinatie gemaakt van stoffen en materialen die in de Living Puppets collectie voorhanden waren en heb net zo lang aan het ontwerp gesleuteld totdat er een beeld ontstond dat paste bij het idee in mijn hoofd. JaNee was ‘geboren’ en is uitgegroeid tot een personage waarmee ik mijn inhoudelijk werk het liefst demonstreer. In 2007 lanceerde ik de eerste handleiding  “JaNee heeft Alles”, in 2012 werd zij de hoofdpersoon in de instructie-dvd “JaNee babbelt…” en in 2013 kreeg JaNee haar eigen blog waarin ze verder blijft babbelen.

Met JaNee begon ook het fotograferen van de handpop in allerlei verschillende settingen t.b.v. thema’s, leergebieden en activiteiten.