Project omschrijving

In 2004 richtte ik, na te zijn hersteld van mijn tweede burn-out, handpop.nl op. Ik had geen enkele ervaring als ondernemer, maar wel een grote gedrevenheid om het werken met de handpop meer onder de aandacht te brengen. De handpop had mijn interesse gewekt in mijn laatste jaar aan de Pabo en heeft me sindsdien niet meer losgelaten.

Na de Pabo startte ik met handpoppen in de klas en deed fantastische ervaringen op met de pop. De poppen maakte ik in het begin zelf. Dat ging goed totdat er eentje kapot ging en gemaakt moest worden. Aan het repareren van een pop zit een grens, op een gegeven moment is hij aan vervanging toe. Ik vond weinig echt geschikte handpoppen, ze waren er wel maar niet in Nederland.

De burn-out is een reden geweest om na te denken over mijn toekomst en over wat ik wilde doen met mijn leven. Ik heb altijd (en nog steeds) een heel groot onderwijshart gehad en vond het werken met handpoppen geweldig, maar zag mezelf niet tot mijn pensionering voor de klas staan. Wel wilde ik andere leerkrachten gaan informeren over de mogelijkheden van de handpop in de klas. Ik startte mijn bedrijf in 2004 onder de naam Wonderbaarlijke Spiegels (dat is overigens nog steeds de officiële bedrijfsnaam) maar nam al snel de werknaam handpop.nl aan omdat dat dat de lading zo lekker dekt.

Handpop.nl begon heel kleinschalig en was gericht op het adviseren, informeren en trainen van leerkrachten die meer met een handpop wilden doen. In september 2004 kwam daar een kleine webshop bij waarmee ik goede handpoppen ging aanbieden. In een paar jaar tijd groeide handpop.nl uit tot het handpoppen adres voor het onderwijs, de kinderopvang en de hulpverlening en werd de collectie handpoppen steeds groter. De webshop werd zo groot dat hij vanaf 2012 losgemaakt werd van de informatieve website van handpop.nl en zelfstandig ging draaien als handpoppen.nl.

Tot augustus 2019 heb ik voor handpop.nl alle blogs geschreven, ben ik meerdere keren geïnterviewd door vakbladen, heb ik artikelen geschreven, 2 handleidingen gepubliceerd, een DVD geproduceerd, heb ik meer dan 2000 handpoppen getest, beschreven en vastgelegd, heb ik ruim 300 productvideo’s van een handpop gemaakt en nog eens ruim 200 andere video’s opgenomen, heb ik het blog JaNee babbelt… gevuld, duizenden klanten geadviseerd, een online academie opgericht en meer dan 2800 professionals getraind in het werken met de pop.

In augustus 2019 heb ik zowel handpop.nl als handpoppen.nl verkocht en overgedragen. Het bedrijf was uitgegroeid tot een plek waar het, voor mij, teveel draaide om de verkoop van handpoppen. Het ging te weinig over wat de handpop nou precies zo waardevol maakt voor de ontwikkeling van kinderen en hoe je de magie van de pop in kunt zetten om kleine wonderen te verrichten. Dat is altijd mijn belangrijkste reden geweest om handpop.nl te starten. Handpop.nl was in de loop van de jaren zo gegroeid en had een andere ontwikkeling doorgemaakt dan ik.

Het was tijd om los te laten en verder te gaan. Het bedrijf is in hele goede handen achtergelaten en ik ben verder gegaan met waar mijn hart ligt: de magie van de handpop gebruiken om ontwikkeling te stimuleren.